Login
+Follow
Login

Ett kök utan låga – Trekmates flameless cook system

By friluftsliv on 2012.03.28 In Okategoriserade Utrustning

Ett nytt kök kommer snart komma ut på marknaden, ett kök som lagar mat helt utan brännare och låga!

Jag har testat det och måste säga att jag blev positivt överraskad. Det var mycket enkelt och smidigt att värma en påse frystorkat.

Det går inte att köra långkok och det finns inga stekmöjligheter men ofta så är det just en påse frystorkat som ska lagas till och det gör den mycket enkelt.

Köket består av en plastlåda med ett hölje av neopren, ett plastlock, ett aluminiumkärl, ett vattenmått och så förstås olika sorters ”heat packs”. ”Heat packs” är själva värmekällan och när den utsätts för vatten så sker det en reaktion som alstrar värme upp till 90 grader. Det finns ”super power heatpack” och ”high power heatpack”, de används beroende på hur länge maten behöver tillagas och vilken värme man vill uppnå.

Att laga till en påse frystorkat går till så här:

Börja med att blanda påsens innehåll med rätt mängd vatten i aluminiumkärlet.


Lägg ner en heatpack i plastlådan och fyll på med vatten som du mätt upp i den medföljande måttflaskan.


Sätt i aluminiumkärlet i plastlådan

Sätt på locket

Det tar en stund innan den heatpack du lagt i reagerar fullt ut med vätskan så du kan i lugn och ro placera aluminiumkärlet i plastlådan och sätta på locket. När reaktionen är i full gång så låter det ungefär som en vattenkokare och hela kitet blir givetvis varmt. Neoprenisoleringen på plastlådan isolerar inte så pass mycket att den går att hålla i under tillagning så låt den stå tills den börjar tystna. När jag testade den så tog hela processen ca 10 min men då la jag i en ”super power heatpack”.

Fördelen med den här typ av kök är att den går att använda varsomhelst utan att behöva tänka på säkerheten. Det finns ju inget som brinner och det bildas då förstås ingen koldioxid, funkar t.ex. i ett stängt tält.

Helt klart ett kök jag rekommenderar! Finns även ett kit som enbart är till för att värma vätska.

Här är en liten demonstrationsfilm:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=y_SSjLwQjb8]

0 Responses to "Ett kök utan låga – Trekmates flameless cook system"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

Så långt tillbaks jag kan minnas har jag sysslat med friluftsliv året om och med alla möjliga inriktningar. Genom åren har jag samlat på mig en hel del kunskaper genom utbildningar men framförallt egna erfarenheter. Jag är utbildad fjällguide, skidguide och har gått ett flertal kurser anknytna till friluftsliv. Här på bloggen vill jag dela med mig av erfarenheter och tips som kan berika andras friluftsliv.

Att vara ute på naturens villkor, gärna med inslag av bushcraft- och överlevnadstekniker är något jag njuter av. Färdas gärna i en träkanot eller till fots i djupa skogar och till fjälls.

Sysslar även med Traillöpning på Traillöparen


Följ mig på Twitter! Bloggen om Friluftsliv
In English
Läs om
+Follow

Login