Login
+Follow
Login

Isolering – vad ska man välja? Dun eller syntet?

By friluftsliv on 2012.12.03 In Okategoriserade

Kylan är här och med den vintern. Vad ska man då välja i form av isolering? Dun eller syntet? Inget självklart val längre.

Utvecklingen tar synteten närmre dunets kvalité än någonsin tidigare och kvalitén på dunet är också mycket hög samt att olika behandlingar gör att det inte är lika fuktkänsligt som det var en gång i tiden. Primaloft är ett av de företag som kommit längst i utvecklingen av syntetfibrer och i några av deras material skiljer det sig inte mycket mot dunets bra egenskaper, förutom att man då plockat bort de dåliga egenskaperna.

Som så många andra tillverkare av toppresterande material så är även Primaloft från början utvecklat för att klara amerikanska arméns hårt ställda krav. Och det man ville få fram var ett tekniskt alternativ till dun. Idag finns det inget inget annat syntetiskt material på marknaden som är effektivare än Primaloft på att hålla värmen. Även om materialet blir riktigt blött så har det en mycket hög isolerande förmåga.

En annan tillverkare av syntetiska material är Polartec som även de har pressat sin utveckling med hjälp av amerikanska specialförband. Och för att möta än högre krav från Special Operations Forces har de nu tagit fram Polartec Alpha, ett material som tar puffiga plagg till en ny nivå av andning.

polartecalphaDet nya materialet ska ha en väldigt bra andningsegenskaper och ändå skydda bra mot vind, trots dess låga vikt så värmer det bra och är mycket lätt och komprimerbart. När man gör ett plagg med Polartec Alpha så behövs det inga täta spärrar på in- och utsida av materialet. Om man använder dun så måste det till en spärr av något slag vilket då hämmar andningen. Med Polartec Alpha kan man istället jobba med ventilerande textilier i de inre och yttre skikten. Med detta material kan man alltså göra puffiga plagg som går att använda i samband med mer krävande aktiviteter.

Materialet kommer att presenteras på ISPO i Januari 2013 och de första plaggen kommer ut i butik till september 2013. De varumärken som är med från starten är: 66° North, Eddie Bauer, Eider, Mammut, Marmot, Montane, Mountain Equipment, Rab, Ternua, Terry Cycle, The North Face, Trangoworld, Vaude och Westcomb.

Snart slår nog syntetisolering dunets egenskaper…

Här en film där Haglöfs tittar lite mer på skillnaderna mellan syntet och dun.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RjR6tx9oyMA]

2 Responses to "Isolering – vad ska man välja? Dun eller syntet?"

    Comments (2)

  1. Kör själv med ullfyllning. Tycker att det är en mittimellan lösning mellan de två. Funkar fint även när plagget har blivit riktigt blött.

  2. Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

Så långt tillbaks jag kan minnas har jag sysslat med friluftsliv året om och med alla möjliga inriktningar. Genom åren har jag samlat på mig en hel del kunskaper genom utbildningar men framförallt egna erfarenheter. Jag är utbildad fjällguide, skidguide och har gått ett flertal kurser anknytna till friluftsliv. Här på bloggen vill jag dela med mig av erfarenheter och tips som kan berika andras friluftsliv.

Att vara ute på naturens villkor, gärna med inslag av bushcraft- och överlevnadstekniker är något jag njuter av. Färdas gärna i en träkanot eller till fots i djupa skogar och till fjälls.

Sysslar även med Traillöpning på Traillöparen


Följ mig på Twitter! Bloggen om Friluftsliv
In English
Läs om
+Follow

Login