Login
+Follow
Login

Sågen – Bucksaw

By friluftsliv on 2014.05.08 In Bushcraft Uncategorized Utrustning

Då jag är ute på exempelvis en paddeltur så är det vissa saker som måste med, sågen är en av dessa saker. En bra såg är mycket bra att ha med sig och är väldigt användbar till flera olika saker i lägret.

Det enklaste exemplet är förstås då du ska skaffa ved till brasan men om du ska bygga dig ett vindskydd så underlättar en såg det hela dramatiskt mot att bara ha kniv och yxa. Sågen jag bär med mig är av typen ”bucksaw”, en ramsåg som är lätt att plocka isär och har du bara med dig ett sågblad så kan du enkelt bygga dig en ram av delar från naturen. Den är lätt att ta med sig då den isärplockad blir ett mindre paket och snabb att sätta ihop.

Jag har just renoverat min bucksaw, inget speciellt men den har fått sig en slipning och lite lack så den håller sin finish. Nedan ser Ni de olika delarna och hur lätt det är att sätta ihop den. En stor fördel med att den är gjord i trä är att går någonting sönder så tillverkar jag bara en ny del.

DSC_0158

På de vanligaste modellerna brukar den långa tvärribban gå in i små hål på sidodelarna men på min så går sidodelarna igenom tvärribban.

 

DSC_0157

DSC_0156

 

 

 

 

Nu återstår att sy ihop ett smart fodral till sågen för säker och enkel förvaring. Allt från enkla tygpåsar till fina skinnfodral även kombinderade fodral där både såg och yxa kan bäras ihop finns. Nedanstående bild är ett exempel på en kombinationslösning gjord av Ray Mears.

 

Woodlore_Buck_Saw_Case

 

Vill du tillverka en egen såg? Då skulle jag rekommendera Paul Kirtleys Blog, http://http://paulkirtley.co.uk/2011/how-to-make-folding-bucksaw, där en gästbloggare beskriver hur du gör.

Dave Canterbury från Pathfinder School visar i denna film hur du lätt bygger en enkel bucksaw när du är i fält:

1 Responses to "Sågen – Bucksaw"

    Comments (1)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Om mig

Så långt tillbaks jag kan minnas har jag sysslat med friluftsliv året om och med alla möjliga inriktningar. Genom åren har jag samlat på mig en hel del kunskaper genom utbildningar men framförallt egna erfarenheter. Jag är utbildad fjällguide, skidguide och har gått ett flertal kurser anknytna till friluftsliv. Här på bloggen vill jag dela med mig av erfarenheter och tips som kan berika andras friluftsliv.

Att vara ute på naturens villkor, gärna med inslag av bushcraft- och överlevnadstekniker är något jag njuter av. Färdas gärna i en träkanot eller till fots i djupa skogar och till fjälls.

Sysslar även med Traillöpning på Traillöparen


Följ mig på Twitter! Bloggen om Friluftsliv
In English
Läs om
+Follow

Login