Login
+Follow
Login

Trangia – ett klassiskt friluftskök

By friluftsliv on 2013.02.27 In Okategoriserade

Ditt första friluftskök, var det ett Trangiakök? Mitt första kök fick jag som liten av mina föräldrar, det har fått sällskap av ett gäng andra kök men får fortfarande följa med och gör fortfarande sitt jobb.

trangiaDe var inte först med bra friluftskök men redan 1925 grundades Trangia av John E Jonsson tillsammans med sin svärfar. Grundkonstruktionen är idag densamma men köken har blivit flera, materialen har utvecklats och nya lösningar har gjorts. Idag kan man med fördel utrusta sitt kök med en gasolbrännare för att öka effekten avsevärt gentemot spritbränsle. Man kan även välja en multifuelbrännare om man föredrar bensin.

Jag tycker att lösningen med vindskydd, kastruller, stekpanna, brännare och tillbehör är genialiskt och det finns många kopior. För många är ett Trangiakök synonymt med friluftsliv.

De har gjort en bra film om sin konstruktion, men ett Trangiakök kommer bäst till sin rätt med en gasbrännare.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jIitXB68LXg]

2 Responses to "Trangia – ett klassiskt friluftskök"

  Comments (2)

 1. Anne Kekki wrote:

  Mitt första var ej teflonbelagt, så därav svårdiskat. Men det hörde till friluftslivet, att krångla och göra ren den. Har även haft dem som reservkök ifall strömmen går. Väldigt praktiskt litet kök som packas ihop.

 2. laddstationer wrote:

  Mitt första var ett T28, enmansmodellen, med rött lock med teflon på insidan. Jag tror att jag bara använde det två eller tre gånger under tio år.

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

Så långt tillbaks jag kan minnas har jag sysslat med friluftsliv året om och med alla möjliga inriktningar. Genom åren har jag samlat på mig en hel del kunskaper genom utbildningar men framförallt egna erfarenheter. Jag är utbildad fjällguide, skidguide och har gått ett flertal kurser anknytna till friluftsliv. Här på bloggen vill jag dela med mig av erfarenheter och tips som kan berika andras friluftsliv.

Att vara ute på naturens villkor, gärna med inslag av bushcraft- och överlevnadstekniker är något jag njuter av. Färdas gärna i en träkanot eller till fots i djupa skogar och till fjälls.

Sysslar även med Traillöpning på Traillöparen


Följ mig på Twitter! Bloggen om Friluftsliv
In English
Läs om
+Follow

Login